Sådan brygger vi vores Fædrebryg

Fremgangsmåden er såmænd ikke nogen større videnskab. Med sund fornuft, renlighed og omhyggelighed kan alle brygge øl…

how-to1
Øl starter som en sukkerholdig te med kornsmag, kaldet urt, som laves ved at fylde malt (spiret og tørret byg) i en mæskespand eller -pose, som simrer i vandbad ved 64-67 grader i 60-90 minutter (afhængig af øltype). Stivelsen i malten omdannes herved til sukkerstoffer, som gær kan omdanne til alkohol. Dette kaldes mæskning.

how-to2
Når mæskningen er overstået, skal de sidste sukkerstoffer vaskes ud af malten med 78 grader varmt vand. Løft mæskespanden op af gryden og overhæld malten med det varmevand, ca. 1/2 liter i minuttet så malten dækkes af 1-2 cm vand, indtil man har den angivne mængde urt tilbage i gryden.

how-to3
Humle balancerer urtens maltede sødme. Det er lige som med te: jo mere humle der tilsættes og jo længere humlen koger med, desto mere bitter bliver øllet. Temperaturen hæves til 100°, og humle tilsættes af 2-3 omgange i løbet af de 60 min. kogning. Først bitterhumle og senere kommer aromahumle. Klaringsmiddel kan tilsættes de sidste ti min. af kogningen for at gøre øllet klart.

how-to4
Køl urten ned til 20-25° (som er gærens arbejdstemperatur) ved at sænke en chiller (spiralkøler) ned i urten, eller ved at lade urten løbe gennem en modstrømskøler. Det er vigtigt at nedkølingen sker hurtigt for at minimere risikoen for bakterier, og at alt, hvad der fra nu af kommer i kontakt med øllet, er desinficeret. Lad gerne øllet plaske ned i gærspanden, da den ilt, der dermed skabes, giver næring til gærcellerne.

how-to5
Gær findes i utallige varianter, og i nogle øl er det ligefrem gæren, der er den primære smagsgiver. Lad den nedkølede urt plaske ned i gærspanden og tilsæt gær (tørgær, som er rørt ud i kogt og afkølet vand). Rør gæren ud i urten og sæt låg på. Monter gærlås og hæld afkølet kogt vand på låsen. Efter et par timer skulle der gerne være noget aktivitet i gærlåsen, og max. et døgn efter skal der være gang i den. Lagrer i gærspand i 14 dage.

how-to6
Nu har gæren omdannet sukkerstofferne til alkohol, og det er tid til at tappe øllet på flaske. Øllet hældes over i en ny gærspand og sukker tilsættes, som gæren laver om til kuldioxid under flaskekarboneringen. Øllet suges op i en hævert og tappes på rengjorte og desinficerede flasker. Kapsler monteres, etiketter limes på. Lagrer færdig på flaske ca. 14 dage ved stuetemperatur, men ofte kan det betale sig at lade øllet modne lidt længere.